Verklighetens Handmaid’s Tale
En sak jag vill ska vara allmänbildning: att Margaret Atwoods The Handmaid’s Tale inte är science fiction. Som hon säger:
”Inget kom med i boken som inte hänt i verkligheten någon gång, någonstans.”
En av hennes främsta inspirationskällor: Iran.
Många får sig en mindfuck när de ser bilder från 1970-talets Iran. Hur kan ett lands historiska foton se ut som att de är från framtiden? Bilder på kvinnliga studenter utan slöja med ögon lysande av framtidshopp. Kvinnor lirande gitarr i bikini på stranden.
Vad som hände? Den islamiska revolutionen 1979. Där socialister, liberala och islamister – inklusive kvinnor ur alla samhällsklasser – gjorde gemensam sak och störtade Shahen (kungen) Reza Pahlavi. Men där Ayatollah Khomeini och islamisterna utnyttjade maktvakuumet som uppstod för att grunda en totalitär teokrati, införa sharialagar och börja klä av kvinnor deras rättigheter en efter en.
I ett inlägg frågar sig @saharsorati (följ!) varför många svenskar är helt tysta om vad som händer i Iran.
”Är ni rädda för att framstå som islamofober?”
I så fall kan regimens propaganda ha lyckats. För en taktik är nämligen att wokeshamea västerlänningar till att titta bort.
I en intervju med Aftonbladet säger Irans ambassadör i Sverige:
”Det har tyvärr blivit alldeles för vanligt i västvärlden att förlita sig på stereotyper … Revolutionen hjälpte till att visa att det finns andra sätt att göra motstånd mot patriarkatet än att acceptera pålagd västerländsk identitet.”
Vad uttalandet osynliggör:
1. Att kvinnor protesterat mot regimens förtryck sen dag ett. Redan i mars 1979 var 100 000 kvinnor ute på Teherans gator och protesterade mot slöjtvånget.
2. Hur mycket politiskt våld som krävts för att hålla kvinnor nere och teokratin intakt. 43 år av ofattbar terror. ”Försvinnande” av demonstranter, fängslande av politiska motståndare, tortyr, steningar, massavrättningar, offentliga hängningar från lyftkranar.
Men hela världen kan se att det inte är CIA-agenter som slåss på Irans gator, utan unga kvinnor som vuxit upp kämpande för grundläggande mänskliga rättigheter hela sina liv. Som generationen före.
Jag tror @paran.nb när hon säger:
”Vi är födda ur eld.”
Gilead brinner.
Wikipedia: Den islamiska revolutionen i Iran 1979
Evie Magazinne: The Handmaid’s Tale Is More Like Iran Than Modern America
Tillbaka till alla Iran-analyser