Kuppen mot Mohammad Mosaddeq

Mohammad Mosaddeq upplyft så att han kan hålla tal till folkmassa, 1951. Foto: AP

Historielärare! Tar ni upp Mohammad Mosaddeq i er undervisning? Jag är lite chockad över att jag aldrig hört hans namn förut, förrän @aram_jajar (följ!) berättade om honom.

Mosaddeq var Irans mycket populära och demokratiskt valda premiärminister 1951–53. TIME utsåg honom till Man of the Year 1951.

Mosaddeq var på TIME’s omslag både 1951 och 1952. Illustrationer: Ernest Hamlin Baker och Boris Chaliapin

Han var känd för att hålla så passionerade tal att han brast i gråt eller svimmade. Han hade också för vana att – till stort medieintresse – hålla regeringsmöten och statsbesök i sitt sovrum, så att han kunde leda landet från sin säng.

Mossadeq i möte med sina ministrar, 1952. Foto: Paul Popper

Mosaddeq i möte med FN:s generalsekreterare Trygve Lie, 1951. Foto: FN

Mosaddeq i möte med Egyptens premiärminister Mostafa El-Nahas. Foto: Sport & General Press Agency, Limited

– Är han sjuk? undrade oroliga supportrar.

– Pr-trick! fnös kritiker.

– PR-GENI, antecknade John Lennon och Yoko Ono.

John Lennon och Yoko Ono på veckolång sängstrejk mot Vietnamkriget, 1969. Foto: Alamy

Framförallt blev Mosaddeq dock världskänd, och en hjälte i landet, när han nationaliserade Irans olja. Det brittiska imperiet hade sedan 1913 – via Anglo-Iranian Oil Company (idag British Petroleum) – borrat olja i landet och betalat tillbaka kaffepengar. Mosaddeq krävde en revision av deras betalningar. När de vägrade kickade han ut dem ur landet.

Mosaddeq hade tänkt använda oljepengarna till att rusta upp välfärden och minska landets fattigdom. Men britterna fick till en internationell bojkott av iransk olja. Sen lyckades de övertala USA – som vid tiden var rädda för att Iran skulle närma sig Sovjet – att hjälpa dem.

1953 koordinerade CIA och MI6 en statskupp, ”Operation Ajax”, där Mosaddeq störtades och diktator-monarken Reza Pahlavi (åter)installerades vid makten.

Historiker pekar på den här händelsen som fjärilsvingslaget som 30 år senare ledde till den Islamiska revolutionen. Där islamister ledda av ayatollah Khomeini, en man som kallade USA ”the Great Satan”, kunde ta makten. Och som genast började fängsla och mörda politiska motståndare.

Ayatolla Khomeini leder morgonbönen ”Död åt Amerika”. Foto: Keystone Press

Kvinna framför anti-amerikansk grafitti på väggen till USAs före detta ambassad. Foto: Dani Salvá, VWPics / Alamy.

Den stora ironin är att den Islamiska republiken idag kallar det iranska folkets kamp på liv och död för att göra Iran till en sekulär demokrati för ”västerländsk imperialism”.

För det var ju inte demokrati som USA och Storbritannien tvingade på det iranska folket 1953 – utan diktatur.

Glöm aldrig: folket i Iran ville ha självbestämmande redan på 1950-talet. Om du inte tror mig, öppna en historiebok. Eller ja, det var ju frågan. Kom det här med?

Mosaddeq i rätten, 1953. Foto: Carl Mydans, Life Magazine

Källor

Läs @aram_jajar’s bra sammanfattning om kuppen mot Mosaddeq och hur USA:s sanktioner mot Iran och vapenaffärer genom åren främst drabbat det iranska folket.

Biografi om Mohammad Mosaddeq i Encyclopedia Britannica. Efter att han blev störtad 1953 fick Mosaddeq sitta i husarrest för resten av sitt liv. När han dog 1967 begravdes han i sitt vardagsrum, så att hans död inte skulle orsaka kravaller.

PS. Gå tillbaka och notera rubrikerna som TIME satte om Mosaddeq: ”Iran’s Mohammed Mosaddeq: Feet first into chaos?” och ”Man of the Year: He oiled the wheels of chaos.” Vem skapade egentligen kaos i Iran?

Tillbaka till alla Iran-analyser