Då har ännu ett kvartal förflutit. Och det är dags för fyrtio nya bilder – handplockade av er, skickade till mig via Twitter, mobil, mail och mun – att lägga sig på min långa, sluttande genusterapisoffa. Det här är…
Tips som jag fått in mellan 1 januari och 31 mars 2013
Den här gången har jag fått hjälp. Jag vill tacka min praktikant Caroline Johansson, elev på Lars Kaggskolan i Kalmar med inriktningarna journalistik och foto, som förutom att hjälpa till med sammanställandet av listan även bidragit med några sylvassa ögonöppnare.
Förra gången jag kallade in fyrtio bilder på samtal kring deras genustankegods fick listan namnet Fyrtio bränder och ljusglimtar. Det var lite missvisande med tanke på att det fanns en ljusglimt bland 39 bränder. Den här gången har jag renodlat konceptet lite. Det här är en ren bottenlista. Mest för att det blir så mörkt på botten av den här listan att ljusskenet från miraklen skulle slukas av alla vraken. (De ska få en egen lista.)
Den första kategorien trodde du kanske inte skulle få särskilt mycket påfyllnad 2013, eftersom det är ganska väletablerat som GENUSFAIL NR 1…
Att fotografera bort kvinnors makt genom att avbilda dem uppifrån; en vinkel som ger den som ser symbolisk makt över den som visas
40
Gunilla Herlitz. Chefredaktör och vd för lilla Dagens Nyheter 2009–2013. Fotograferad till branschtidningen Resumé så att hon ser ut att vara två… tre äpplen hög?
(Tack, Emerentia L Lund.)
39
Helena Bergström. Skådespelare och regissör som varit med i svensk filmbransch så länge att hon garanterat alstrat en aura av pondus som skulle göra dig knäsvag. Här fotograferad så att hon ser ut som en liten, söt, oproblematisk tomte. (Som sitter på toa?)
(Tack, Fredrik Rosenqvist.)
38
Katrin Stjernfeldt Jammeh, Malmös nya kommunstyrelseordförande, som TAR ÖVER MALMÖ, ska bilden illustrera. Men i bakhåll fanns det visst en ännu större jätte med en kamera.
(Tack, Pernilla Alexandersson.)
37
De här tjugo civilingenjörsstudenterna – som tävlar om ett Future female leader award – tippar Ny Teknik är framtidens superchefer.
I ord. I bild: Morgondagens hoppbockar.
Gårdagens.
(Tack, Sara Gabrielsson och Daniel Eriksson.)
36
Mer framtida talang, intervjuad i Dagens Nyheter angående ett talangnätverk som marknadsför unga begåvade till rekryterande företag.
Vad får det lov att vara? En utsikt, eller en med utsikter?
(Tack, Lunchgren och Axel Pettersson.)
35
Susanna Göransdotter, en av personerna bakom den feministiska bloggen Skulden är inte min som handlar om att feminister inte ständigt ska behöva inta försvarsställning för sina åsikter. Intervjuad i Värmlands Folkblad på Internationella kvinnodagen.
Fotograferad i försvarsställning. Som om skulden är hennes.
(Tack, Isabelle Lundqvist.)
34
Två gubbslem och Sveriges farligaste kvinna (enligt psykakuten Flashback).
Maria Sveland har skrivit Boken (Hatet) om män som får mindervärdesvansinne av och skickar dödshot, gruppvåldtäktshot och fittförstörarpoesi till kvinnor som inte håller sig på behagligt avstånd från det offentliga samtalet, ber om ursäkt och håller käften.
På den här bilden i Göteborgs-Posten ser Maria Sveland ut som att hon loooooovar att vara tyst och söt och snällundergiven, bara hon får en chans till! Eller en syndaförlåtelse från gubbarna intill, som inte bara förhärligats med varsitt underifrånperspektiv – en kameravinkel som tillskriver den som avbildas en högre grad av auktoritet – utan som faktiskt också är positionerade över Maria Sveland layoutmässigt. (Skulden i det här fallet är helt redigerarens, eftersom bilderna inte lär ha tagits för exklusivt för artikeln.)
Vilket leder oss in på nästa kategori…
Kvinnor som av någon anledning har hamnat under, bakom eller i skägget på män, eller som på något annat kreativt sätt blivit osynliggjorda eller fått sin kompetens osynliggjord av/med män
33
Hon är den nya chefen. Det är det rubriken Byte i toppen syftar på. Hon tar över, han kliver ner från posten som kommunalråd i Stenungsund. Men inte förrän en fotograf blåst upp honom till bristningsgränsen med ett det vräkigaste grodperspektivet Stenungsund sett!
Visst ser det ut som att han sitter på henne?
(Tack, Erika Wallman.)
32
”Kvinnan bakom mannen”? Måste vara ett misstag. Gina Dirawi är ju sexton gånger så mycket programledare som Danny Saucedo. Eller ja, hon är en programledare.
(Tack, Lisa Enquist. Retrounken bildidé: Veckorevyn.)
31
En artikel om våld i nära relationer? Nej. Om aloe vera-försäljning. Och av någon kuslig, oförklarlig anledning har de diskbänksgrå grafiska kvinnorna hamnat bakom bredaxlade, grafiska män på parbilderna (med blodröda staplar eller rullgardiner i bakgrunden).
(Tack igen, Isabelle Lundqvist.)
30
Det var det här jag menade med ”i skägget på män”. Ser du henne? Ledtråd: Kolla in hans framstjärt. (Spoiler: Det är en bakstjärt.)
Rolig eller obehaglig bild? Ett kreativt osynliggörande i alla fall, helt klart.
(Tack, Albert Säfström.)
29
Ser du vad som är osynligt i den här bilden?
Hennes t-shirtlogga. Och alla SATS kvinnliga träningsinstruktörer. Eller ska hon kanske föreställa Dig, kunden? Nja. Enligt logiken i bildmaterialet vi avhandlat hittills i det här inlägget skulle jag snarare dra slutsatsen att hon är SATS vd.
(Tack, Elise Nilsson.)
28
Kanske det vanligaste sättet att osynliggöra kvinnliga chefer på. Genom att ta för givet att de är män. Gifta män, dessutom.
(Tack, Christina Norling. Källa: Notis i DN.)
27
”Jag får intrycket av att hon är trög”, säger min praktikant Caroline.
Jag får intrycket av att Länsförsäkringar är tröga. Temat Inte kan väl jag, som är kvinna! känns hämtat direkt från en 1950-talsreklam. Liksom hennes outfit och rosett på huvudet, som av en händelse. Tur för henne att hon har en man i närheten som utan att fnittra eller leka med polisonghåret kan hjälpa till att förmörka hennes kompetens ytterligare.
(Tack, Sophie Winberg Tyrfelt.)
26
Länsförsäkringars bankägarduo som unga.
(Tack, Anna Borg.)
25
Bonjour, Emil den självsäkra mästerkocken. Goddag namnlösa, docklika 50-talshemmafru med tom blick och söndervridna fotleder som vinglar runt på en svävande schackrutig slips – Carolines observation – på omslaget till finska barnmodetidskriften Ottobre.
(Tack, Annika Jönsson.)
24
Hej Darth, din dominanta lilla fallosparvel. Hej flickan som hamnat på golvet mellan hans ben på sidorna för lekrum i byggvaruföretaget BoLists katalog.
(Tack, SvintoBoll.)
23
”Ja. De rosaklädda (utan hockeyklubbor) är tjejer”, skriver tipsaren Jessica Westin, som i egenskap av gammal hockeyspelare inte kunde släppa förbi det här episka genusfailet i Sundsvalls Tidning. Ja, och de som fått alla klubborna, puckarna och får all kärlek från tränaren – men inga fina prinsess-tre kronor-tröjor – är pojkar.
”Det är friåkning, den rosaklädda till vänster har inte på sig full utrustning läste jag sen, men den till höger har på sig full hockeymundering, blev chockad över att hon inte hade klubba.”
Jag blev också chockad. Så här gör man bara inte. Alltså, oftast inte. Jessica Westin säger att tidningar som gör reportage vanligtvis brukar trycka på att tjejerna ska vara lika aktiva som killarna på bild när det är blandade grupper.
Gudrun vet var Sundsvalls Tidning hade sin genusmålis den dagen.
ARG ÄN?
Då svalkar vi av oss lite, tycker jag. Varför inte med lite gulliga bilder av…
Kvinnor som förvandlas till överlyckliga, orgasmiska väsen av att komma i kontakt med olika vätskor, leror och bark (nära släkting till kvinnor som kämpar med att dricka vatten och kvinnor som skrattar ensamma med sallad)
22
VATTEEEEEEN! Min favoritsubstans i hela världen, hihihihihi iiiiih!
(Tack, Johan Forsberg.)
21
BAAAAAAAAAAAJJJSSSS! Wohoho! Squish squish, blink blink! (”Det där kommer du att ändra”, säger Caroline.)
(Tack, Sofia Zequana.)
20
Mmmmmmm. BARK.
Kanske motiverad pose i Naturskyddsföreningens tidskrift Sveriges Natur. Men ändå en intressant slump att två olika fotografer oberoende av varandra reproducerar memen ”blundande medelålders kvinnor kramar träd”, som tipsaren Lisa Hartzell namnger den.
Även om jag måste erkänna att jag har sett den förut.
19
Utan titel.
18
He he. Du ser rolig ut, 7-eleven-väsendet. Men ett lätt byte för djävulen, är du. (Tack, ⓋAD.)
För ja, var härstammar alla kvinnoväsen ifrån? Från konst-, musik- och litteraturhistorien, där de agerat inlägg i en patriarkalt faderlig genusdiskurs om att kvinnor är irrationella, oskuldsfulla barn som bör hållas i hemmet och inte släppas loss på områden där det krävs lite förnuft och självbehärskning, som till exempel inom politiken, akademin eller på prestigefyllda kontor.
Å andra sidan kan kan alltid vända på det. Vad är egentligen sundast? Bilder av kvinnor som blir glada för ingenting, eller…
Män som inte blir glada för någonting (/mördare)
17
Fotbollsspelaren Gerard Piqué väntar barn med popstjärnan Shakira. Och hur glad är han över det? Så glad att han skulle kunna MÖRDA. (Dig? Fotografen? Barnets riktiga pappa?)
Jag skrev om det här i mitt inlägg Varför så mordisk, mannen?: Att anledningen till att män så ofta möter betraktarens med en aggressiv, kontrollerande blick är, dels att ideal maskulinitet handlar om att vara dominant, men också om att ”den manliga blicken” är så pass utbredd i vår bildkultur att bilder i media både riktad till kvinnor och riktad till män vänder sig till en manlig heterosexuell blick. Och med den logiken kan man tolka hans blick som att han måste gardera sig mot att väcka tankar om homoerotik. Till och med när han står och håller om sin gravida flickväns mage.
Att förminskas till ett gulligt semmelpallande väsen kanske är ett ganska lindrigt sätt att bli fråntagen sin mänsklighet på bild jämfört med att aldrig få visa minsta känsloyttring, ens på bilder som ska förmedla lycka (i det här fallet familje-)?
(Tack, Lisa Sandblom.)
16
Till vänster: Myt. Män tjänar mer på att gifta sig och mår sämre efter skilsmässor, bland annat eftersom de i lägre grad uppfostras att vårda relationer och därför låter hustrun sköta vänskapsrelationerna under äktenskapet, något som gör att de kan isolera sig och bli ensamma utan att ens ha en sallad att skratta med när de kastat av sig bojan.
Till höger: VAR FAN ÄR PAPPA?
Teaser inför min föreläsning på Lunnevads folkhögskola, med en bild från min förra 40-i-botten-lista.
(Tack, Martin Jansson.)
15
Vad har ni gjort med Darin, Gaffa? Ni har gjort en Mördare av honom!
(Tack, Anna-Karin Larsson.)
14
Djur är män. Och när djur är män så vet du att de är ARGA.
Oj. Nu blev det så där argt igen.
Bäst att kyla ner oss lite till. Varför inte med den varierande iskalla kategorien…
Sjukt onödiga och opassande objektifieringar av kvinnor och sexualisering av tjänster, upplevelser eller utbildningar med hjälp av kvinnor
13
Sjukt opassande tryck på firmabilen, med tanke på städare är en yrkesgrupp som får förslag om att även utföra sexuella tjänster (omnämnt i senaste numret av Bang).
(Tack, Per Eeg Olofsson via Ida Wallinder.)
12
Reklam för grottdykningsturer. Med en tjej som är på väg att dyka ner i sin egen klyfta. Var tvungen att kolla om inte det här företaget håller till i Danmark.
Uppdatering: Den här bilden är, som en person i kommentarsfältet påpekade, från en kalender med både lättklädda män och kvinnor i grottor. Alltså inte en regelrätt ”Sälj grej med tjej”, utan del av en annan tradition. Upphovsmannen hörde dessutom av sig och ville att jag skulle ta ner bilden, så om du ändå vill se den får du klicka på länken.
(Tack, Annika B Kupiainen.)
11
PONERA att den här tyska reklamen Octavia-reklamen är riktad till kvinnor eller skapad med minsta hänsyn till Skodas kvinnliga klientel. Hur kan de ha tänkt? ”Vill Du se cool ut i trafiken med ett asymmetriskt tuttstånd? Köp vår nya asymmetriskt iskalla bil.”
Nä. Orkar inte ponera.
(Tack, Susanne Jörtsö.)
10
AMNINGSBEHÅ. Japp. För vilket slags barn? undrar du kanske då. Jag misstänker att det rör sig om ett stort, hårigt, 45-årigt barn med en systemkamera. (Oj. Nu fick jag mig själv att rysa.)
Kom och ät, barnet.
(Tack, Jusey.)
9
”ok DET HÄR ÄR EN NÄSSKÖLJARE!!! En sån som man SKÖLJER NÄSAN MED. Med SALTVATTEN. NÄR MAN ÄR SJUK!!!”
Tack, Maja Olga E. Almgren. Jag hade inte kunnat formulera det bättre själv. Du har inte funderat på att bli copywriter?
(Läs även Maja Olga E. Almgrens självhjälpsguide Att vara tjejförkyld. ”Varför ska man vara FUL bara för att man är SJUK?”)
8
Ett av de absolut minst rumsrena ställena jag sett den manliga blicken att slinka in på. Under en föreläsning för ST-läkare i kirurgi. Om rektalprolaps. Ändtarmsframfall. Det vill säga, när tjocktarmarna är på väg att falla ut genom anus. Illustrerat med bilder av strippor??? frågade sig Stfmar, som tipsade.
”Vilka är de kirurgiska alternativen?”
Smutsigt.
Anmäl skolan.
7
Och här börjar människosynen frysa till is. Annons för bärbara spelkonsolen Playstation Vita. Ett exempel på när kvinnokroppen töms helt på egen betydelse och, utan att det ens lindas in, görs till en leksak för män.
Just i tv-spelsbranschen sker dock nu ett första, brett feministiskt uppvaknande. Det började med den brutala backlashen mot videobloggaren Anita Sarkeesian, som fick den värsta näthatsmobben internet känt efter sig för att hon startade en Kickstarter-insamling för att kunna granska hur kvinnor framställs i tv-spel (en granskning vars första, mycket välgjorda del är klar nu).
Anita Sarkeesian fick höra att hon var en judehora som skulle våldtas, dödas och förvisas till köket där hon skulle göra mackor åt de riktiga, manliga spelarna. Mobben försökte få alla hennes konton på hela internet anmälda, spammade, avstängda. Hennes hemadress lades ut. En människa tog på sig att materialisera allt hat i ett spel där man kunde misshandla Anita Sarkeesians ansikte till en hamburgare av blod och blåtiror.
VARNING FÖR KÄNSLIG BILD
*
*
*
*
*
*
Så här extremt stressad kan man bli när någon ens tafsar på ens leksaker. Trygga, enkla, endimensionella kvinnoleksaker som i 30 år varit själva symbolerna för ens privilegier och bekräftelsen på ens ohotade överordning.
Vilket leder oss in på den sista kategorin, som jag skulle kunna kalla oförtäckt kvinnohat, men som jag ännu hellre skulle vilja ge ett annat perspektiv på genom att kalla…
Manligheten i kris
6
Vadå manligheten i kris? Hon ligger ju som en våt våffla i bikini i hans knä och tittar beundrande på honom. Han är ju den som är påklädd och överst och har läget helt under kontroll?
Precis.
(Tack, M.)
5
Spelvärlden igen. Konceptkonst till spelet DmC: Devil May Cry. Påklädd man. Omgiven av änglar i silverhotpants som klänger nyfiket på honom. Han besvarar deras uppskattning med en överlägsen min och genom att hålla handen som en pistol – i skrevhöjd – mot pannan på ängeln mellan hans ben.
En maktfantasi i sin renaste bildform. Från ett medium fullt av maktfantasier där vita, straighta män är världens medelpunkt och kvinnor är bysttyngda karaktärsutvecklingslösa kryckor till män och som ständigt måste räddas eller knullas.
Det finns en replik i det här spelet som skulle kunna sättas som bildtext till alla bilder av en manlighet som tigger om att bli viskad i örat att den duger:
”The world is at last your bitch. As am I.”
(Tack, Kerstin Alex.)
4
Min tolkning av bilden i den här holländska kostymreklamen: En manlighet som hänger i en skör tråd.
Eller som en elev på Södra Latins gymnasium i Stockholm sa när jag bad dem att förklara den här bilden: ”Det är patriarkatet! Hennes existens är beroende av honom, precis som patriarkatet vill ha det.”
(Tack två, Susanne Jörtsö.)
3
Det näst vidrigaste tidningsomslaget jag sett. (Tack, Terese Persson.) Och svaret på vad som händer när en Mördare får sällskap av en kvinna i bild.
Eller vad tycker du? Ser det ut som att han har räddat henne?
Jag tänker på en rad jag läste i Claudia Lindéns text ”Anne Charlotte Leffler och den maskulina fantasins tragik” i den nya antologin Kvinnan gör mannen (2013):
”Mannens överordning och kvinnans absoluta passivitet är ett villkor för att han skall kunna attraheras sexuellt … Kvinnans underordning blir på det sättet inte bara en effekt av, utan själva villkoret för maskuliniteten i det heteronormativa spelet.”
Claudia Lindén skriver om svensk 1800-talslitteratur, men jag tyckte att det kändes tillämpbart på mördaren ovan. Särskilt med tanke på ”kvinnans absoluta passivitet”. Det går inte att vara mer passiv, underordnad och maktlös än när du är död.
Och nog är han kåt, allt. Han gör sitt yttersta för att vara den som behåller kontrollen och byxorna på, men hans särade läpparna avslöjar hans inre, pirrande, nekrofila extas.
Det här omslaget till den franska modetidningnen L’Officiel Hommes – ordagrant översatt De officiella männen – får mig verkligen att undra hur pass inflammerad genusdebatten i Frankrike är, med tanke på att deras män behöver se så här, eh… betryggande bilder.
Och särskilt med tanke på att det här tidningsomslaget kom bara i september förra året (ursäkta avsteget från kvartalsavgränsningen):
2
Det vidrigaste tidningsomslaget jag sett. (Tack, Elham Kalhori.) Också på en tidning riktad till män. Den legendariska modetidningen Vouges internationella mansupplaga Vogue Hommes International.
Och rubriken de valt? Till och med formulerat som ett debattinlägg om genusordningen. Un Homme et une Femme. ”En man och en kvinna.”
Jag känner mig maktlös när jag ser den här bilden. För kritiken av såna här bilder kommer alltid att kunna avfärdas med att de handlar om passion, inte våld. Men som New York-avdelningen av NOW (National Organization for Women) skrev i ett brev till förlaget som gör Vouge: Enligt en studie från 2008 av mord på kvinnor i 11 amerikanska städer visade det sig att 43% av kvinnorna som dödades av sina partner hade upplevt minst en incident av strypning innan de mördades.
Vem tycker att det är en bra idé att ens leka med den livsfarliga elden att antyda att alla kvinnor innerst inne är masochister som tänder på våld?
Jag kan säga vem som har tagit bilden. Terry Richardson. Fotografen som slår alla rekord i kvinnoförnedrande foto, fotograferar sig själv knullande modeller, anklagas för sexuella trakasserier (liksom Dov Charney, grundare och vd för American Apparel, företaget som slår alla rekord i kvinnoförnedrande, barnporrsinfluerade modebilder) – och hyllas som ett manligt geni. Så du kan räkna med att det är ett testande av gränser.
Jag tycker att det obehagligaste i bilden är hennes blick. Jag tycker att det ser ut som att hon börjar få slut på syre och knappat kan hålla ögonen öppna. Och glansen i dem ser ovanligt dåligt photoshoppad ut. (Med flit?)
Min praktikant Caroline gjorde den här briljanta iakttagelsen: Det är hennes armbåge som hindrar henne från att se totalt passiv ut. Den ger henne ändå någon slags rörlighet. Hade hon tagit ner den så hade hon sett helt handlingsförlamad ut, och då hade det varit väldigt svårt att inte se bilden som något annat än… patriarkatets våldsamma gisslantagning av kvinnobilden.
Mannen: Helt borta, förlorad i sin egen sadistiska, kåtimmiga värld. Långt borta från krisen.
1
Den här trenden.
(Tack, Jannilla Lidén [1], Ingela Wahlgren [4] och mig själv [2, 3].)
Okej. Hemuppgift: Vad exakt är det sexiga med kvinnor som spelar småbarn?
Gina Tricot, SOLO, Totally Stockholm och Sephora är inte klädmärken eller tidningar exklusivt riktade till antifeminister. Så här är det lite svårare att spekulera om män som drömmer om kvinnor som är lika lätthanterliga och maktlösa som bebisar, eller om en manlig skräck inför mogna kvinnor som har erfarenhet och kunskap, eller om patriarkatets önskemål om en jämställdhetskamp som rör sig med babysteg. Utrymmet för att ta infantiliserande bilder av kvinnor som suger tumme eller napp finns inom forum för reglerande och återskapande av åtråvärd femininitet.
Kan du tänka dig en man med en napp i munnen på omslaget till King, Café eller i en annons från Jack & Jones? UTAN att hålla i en död kvinna och därmed ha ursäkten att han bara är en ball seriemördare.
DISKUTERA.
Och fortsätt tipsa, alla ni skarpsynta. Snart tar vi det här till nästa nivå.
Tack för mig!
Intressant att du tittat lite på spelbranschen, där finns det onekligen mycket att gräva i… Kan rekommendera det här inlägget från en spelblogg som belyser en vinkel av detta: http://www.escapistmagazine.com/videos/view/jimquisition/7044-The-Creepy-Cull-of-Female-Protagonists
Analyserade tre tv-spel i en genuskurs jag hade och tyckte att Mass effect var ett helt ok tv-spel att spela för mig som tjej. Huvudrollen har iaf heltäckande kläder och man har möjligheten att välja vilket kön ens huvudkaraktär ska ha där replikerna är identiska för båda könen. Resultatet blir att när du spelar en kvinnlig huvudroll får du en karaktär som både har pondus och makt trots att hon är en kvinna. Ett mycket bra spel som dock fortfarande har långt kvar men ett steg i rätt riktning.
Ser fram emot en lista med några goda exempel. Det känns så nattsvart när jag ser den här. Och sedan känner jag mig osäker på hur jag som yrkeskvinna och chef bör ställa upp på bild för att inte falla in i dessa genrer som verkar alltför vanliga.
Jag skrattar fast med gråten i halsen, eller vad man ska säga. Hur tydligt kan det bli? Ser världen ut såhär??? Ja, uppenbarligen. Tack för kavalkaden!
Fyfan! Jag har en kompis som gillar att krama trän. Bäst att säga till henne att sluta med det och om hon gör det så ska hon absolut inte göra det med slutna ögon.
Mitt råd är att sålla lite. Efter att ni associerade lera till bajs så orkade jag inte riktigt läsa mer. Jag har inte den blekaste vad ni har emot nässköljningskannor men jag antar att ni associerar dem till något helt annat än nässköljning. Era snuskon!
Håller med!
Jag håller också med. I exemplet med trädkramningen känner jag en olustig vibb av att memen stämplas som negativ/förminskande bara för att den är kvinnligt kodad. Om det motiveras av intervjuobjektets kärlek till naturen tycker jag att det är ett fint sätt att bli avbildad, som borde omfatta även de som uppfattas som män. Problemet här är väl att manligheten MÅSTE avbildas med underförstådd makt och kontroll? Den känslan får jag i alla fall, att det finns väldigt lite utrymme för mer avslappnat maktlösa bilder av manspersoner även i de fall där det är motiverat. Och det är jävligt tråkigt.
Poängen är väl snarare att det är absurt att posera sexigt och ta på bästa porrblicken när det man ska sälja är… En nässköljare. Just för att det INTE är något sexuellt med en nässköljare.
Vad gäller associationen lera – bajs håller jag dock faktiskt med. Tyckte det kändes onödigt att ha med den bland övriga bilderna överhuvudtaget, det tar bort fokus från de bilder som är upprörande på riktigt.
Hur poserar hon sexigt med nässköljaren?
Det gör hon självklart inte. Det finns en grund för att attackera stereotypa könsroller inom reklam, och flera starka exempel har givits. Det är dock ett misstag att sedan gå vidare och i bästa genusteori-anda konstruera sexistiska budskap där inga finns. Detta är ett axplock av bilder, där en del stöder tesen som genusvetare argumenterar för.
Språket för helvete! (’vart’ syftar på riktning; ”vart ska du gå?”, ’var’ på läge; ”var är du?”). Förlåt, tics från språkpolis.
Jag månar också om språket, men jag tycker att rätt ton är precis lika viktigt som rätt adverb. En språkpolis måste rimligtvis bemästra sitt språk tillräckligt för att kunna föra fram sina synpunkter utan att ta till svordomar.
För övrigt inleder du din fristående parentes med gemen begynnelsebokstav, sätter punkt utanför samma fristående parentes samt använder engelska enkla citattecken. Bara så att du vet.
Ja, du har rätt. Jag är en kass språkpolis. Jag skyller på kaffebrist och dåligt humör. Det var överhuvudtaget en onödig kommentar på ett i övrigt viktigt och bra blogginlägg. Förlåt.
HAHAHA, hoppas att kommentar nr 2 inte är seriös.
Hursomhelst, det heter var när det är någonstans och vart när det är på väg någonstans.
Om kommentar 3 är seriös, SÄG INTE FÖRLÅT FÖR FAN, du hade en bra poäng! (-:
Du skulle baxna om du visste hur seriös den var.
Du verkar ha tagit det på rätt sätt. Gott.
Detta är så bra gjort så man nästan ler av glädje…tills man blir förbannad.
Särskilt faktiskt över nr 8. HUR kan använda strippbilder i utbildningssyfte!?? INOM LÄKARUTBILDNING! Vad säger det oss om de står bakom detta och deras kvinnosyn?
Utblickarna till andra länder är också viktiga, vi är ju nu en del av det ”moderna” Europa….
Lättare att undervisa anatomi på en naken kropp än på en påklädd. Ett argument som är rätt obestridligt. Liket kanske var på renovering eller formalinbyte den dagen och ingen annan ville ställa upp naken.
Varför finns kroki som konstform, jo för att det är ett ypperligt sätt att lära sig måla människan. Betydligt svårare, fast på sitt sätt lättare, att måla henne i en poncho. En triangel med ett huvud….
Anatomi – nakna kroppar i någon form.
Vad har stripp med det att göra? Mer att visa att akademin är sexistisk och att vi alla kan möta sexistiska läkare på vårdcentraler och sjukhus.
Fy blä, vilken nedslående läsning. Men fantastiskt av er att ni orkar kämpa. Världen är sjuk och ni behövs.
Oj, tack för denna genomgång. Jag läser knappt alls de tidningar som bildmaterialet kommer från. Men det gör mig faktiskt lite bedrövad att bildspråket inte kommit längre idag 2012…
Men herregud?!?! Blir uppriktigt sagt irriterad över amningsbh-reklamen. Varför ska det inte få finnas sådana i spets? Exakt vad är det som gör den sämre än en amningsbh utan spets? Är det inte fantastiskt att det faktiskt finns amningsbhar i spets också, så man har valmöjligheter?
Det är inte spetsen på bh:n som är felet, det är bilden i sig, hur den ser ut, hur hon ser ut.
Ja, eftersom hon är snygg så kan hon naturligtvis inte vara mamma. *suck* För att en jämställdhets debatt ska fortsätta vara seriös, kan man inte hitta fel på allting. Precis som nässköljningskannan… Vad är det för fel på en sådan kanna nu, vet jag inte.
Tydligen måste alla män också vara glada och le, annars är de mördare…
Mer att hon ser ut att vara sprängkåt och inte i färd med att amma en bebis. Det är inte svart eller vitt, detta är exempel på hur bilder tolkas! Alla tolkar inte de på samma sätt men att ständigt se kvinnor som sexuella OBJEKT bidrar INTE till jämställdhet direkt.
Detta måste vara det mest långsökta och bisarra inlägg jag någonsin läst. Ser hon kåt ut på nässköljarbilden? Är du full eller blind?
Personligen har jag aldrig riktigt förstått hur det kommer sig att ”utstråla sexualitet” likställs med att ”vara ett sexuellt OBJEKT”. Det finns väl inget motsatsförhållande mellan att vara en sexuell varelse och att samtidigt kunna vara en emotionell och värdefull individ och människa?
Grejen med reklamen kanske var att visa att även en ammande mamma kan vilja vara sexig. Men i kombination med att typ all reklam med kvinnor ser ut så, blir det ändå lite väl stereotypt.
Hej, jag förstår inte alls hur du kan tycka att Gerard Piqué ser ut som en mördare. Jag tycker att han utstrålar innerlighet och ömhet, och att hans och Shakiras händer över varandra på magen är väldigt fina och signalerar att de är två om det här.
Gör du? Jag tycker att han ser ledsen och trött ut, lite ”fan, inte ett barn…”.
Särskilt när man ser henne blir kontrasten stor mellan hennes lycka över barnet och hans ”suck..”.
Jag tycker att han ser extremt nöjd ut. ”Fan vad gött att få barn”
Gillar verkligen, det är många skrämmande exempel. Fast drejbilden gillar jag, just för att den är så skitig. När jag ser den tänker jag ffa att det är en kontrast mot så många bilder/filmer etc där man sätter kvinnliga modeller/skådisar i skitiga miljöer men de ändå inte får smutsa ner sig (vilket mycket mer sällan händer med manliga modeller/skådisar). Det är kanske ett uppslag till en ny ”women struggling to drink water” förresten? Jämför tex med denna fruktansvärda bild: http://se.photos.com/royalty-free-images/young-blonde-female-archaeologist-works-an-excavation-in/124023985
Ja! Jag gillade också skarpt att hon fick bli skitig, inte så vänt och gulligt längre.
Haha usch vilken bild du länkade!
Gillar taggarna på den också : Females, Women, Young Women, Only Young Women, One Young Woman Only, Only Women, One Woman Only,
Näe, usch bara.
fast nu hade faktiskt 7-eleven en bild på en skäggig man med pärlsocker i skägget (som förde tankarna till spermastänk)
Slappna av. Du ser djävulen bakom varje hörn. Letar man riktigt mycket, hittar man mönster i allt. Tyvärr är reklam och media målgruppsinriktat och framtaget via statistik. Business as usual helt enkelt. Tänker även på IKEAs Dubai-katalog. Ville de ha business där fick de anpassa sig till den kulturen. Tragiskt men sant.
Höll på att förlora hoppet tills jag såg din kommentar. Tack.
Så mycket utav detta handlar om mönster precis som du säger, och ingenting annat. Jag kan göra en precis likadan sammanställning fast med fokus på mannen istället för kvinnan, resultaten skulle bli dom samma upp till 90% skulle jag tro. Dom resterande 10% är dom riktiga problemen som har riktiga betydelser som förminskas och glöms bort då dom beblandas med betydelselösa mönster som denna artikel valt att fokusera på. Jag känner mig oerhört provocerad av allt detta. Och framförallt ledsen.
Är det inte problemet, som i ditt exempel med IKEAS reklam, att om detta är anpassad efter kulturen (jag skulle använda normen, då en blir mer specifik vad en menar med kultur) kommer det här fram. Vad säger det om kulturen om det är dessa typer av bilder som ständigt återkommer (och om Dubai med IKEA:s reklamen). Pga att det är tragiskt borde det visas upp så att vi kan ändra på det och skapa oss en bättre värld.
Åh, vilket bra inlägg. Känner samma frustration, undran och ilska. Skrev ett inlägg på min blogg för ett tag sedan på min blogg. Se det som ett tips.
http://hosroos.blogspot.se/2013/02/en-bild-att-bevara.html?m=1
Kram Josefin
En orgie i långsökt självömkan. Helt i tiden. Men 29 fattade jag inte alls, är tjejen ’osynliggjord’ för att hon står i mitten eller vad är grejen?
Det beror på att du inte är påläst inom genusvetenskap. Du kanske tror att bilden ska tolkas på samma sätt som andra bilder i listan?:
– Kvinnan är fotograferad i grodperspektiv (=makt)
– Kvinnans huvud är layoutmässigt över killarnas (=överordning)
– Kvinnan är centralt placerad (=betydelsefull)
– Männen är bakom och delvis dolda av kvinnan (=osynliggörande och underordning)
Fel – Har man läst genusvetenskapen så ser man sanningen:
Hon saknar logga på sin tröja, alltså är hon osynliggjord.
Va? Menar du att det finns forskning som stöder det påståendet du verkar försöka göra, som vad jag förstår är något i still med detta:
Att den som ser den SATS-annonsen, medvetet eller undermedvetet skulle tycka sämre om de kvinnor som vistas på SATS (vare sig de är tränare eller tränande, oklart enligt bilden).
Om det nu ska vara en tränare så är det ju väldigt konstigt att inte SATS logon finns där.
Men om det är en som besöker SATS för att träna så är det väl inget fel med att den som tränas sätts i förgrunden, det är därför SATS finns, för att serva oss som tränar.
Det fattar väl var och en att en sats på tröjan vore kvinnoförnedrande!
[…] med fototips han fått in där man inte riktigt haft en genusanalys. Läs hans senaste inlägg Fyrtio nyanser av maktbalans […]
[…] in Genusfotografen för mer reklambilder där fokus hamnat ”lite […]
Detta inlägg är ett slående exempel på konfirmationsbias.
Hej Fotografen,
jag vill bara påminna dig om de gamla citaten: ”Min uppfattning om verkligheten är INTE detsamma som verkligheten” samt ”Jag ensam har ansvar för hur jag VÄLJER att uppfatta det jag ser”.
Flera av dessa bilder har jag en helt annan uppfattning om än den du framlägger, i många av bilderna i första raddan (fågelperspektiv) tycker jag det snarare är du i din tolkning än fotografiet i sig som är förminskande.
[…] en av mina favoriter för att han formulerar det som många upplever men inte riktigt förstår. Fyrtio nyanser av maktbalans är Tomas Gunnarssons sammanställning av de värsta bilder han fått in från sina läsare under […]
[…] Förfasat mig över innehållet i det här inlägget på Genusfotografens blogg. Angående hur könsstereotyper upprättas och vidmakthålls genom […]
[…] med att skriva ett peppigt inlägg om att diskutera kön, genus och makt med eleverna utifrån Genusfotografens briljanta inlägg som delats flitigt på facebook under helgen. 40 samlade bilder ur reklam, artiklar och reportage […]
Håller med Päronqvist här. DU (över)tolkar bilderna här- jag som feminist tolkar dem på annat sätt. Det kunde räckt med 10 av dessa bilder som ÄR direkt förfärliga, t ex bankbilden, hockeybilden, omslagsbilderna från Pappa. Listan i detta skick motverkar sitt syfte. Vad är problemet med nässköljaren förresten? Sån använder inbitna yogautövare varje dag, oavsett snuva eller ej. Vad är problemet?
Att säga att man är feminist säger ingenting. Noll.
Det är hur genus- och maktmedveten man är som är det väsentliga.
Det tar tid att se det. Och mod, för det gör ont.
Det tar också tid att lära sig sålla I material och få en nyanserad bild av maktförhållanden. Tycker att de flesta bilderna här är väldigt talande, och visar hur kvinnor objektifieras till skillnad från männen. Reklam är ju som någon tidigare påpekat målgruppsorienterat och bilden nr 6 kan ju t e x tolkas ur annat perspektiv än att hon är en våt vante…Man vill visa herrkläder, således sitter han upp så att kläderna syns, man vill förmedla en känsla eller ge mannen en motivation att köpa kläderna – ” ser du ut så här, så kommer kvinnor, som denna kvinna, att se upp till dig och vilja ha dig”. Naturligtvis kan man se det som tragiskt att kvinnan för att bli åtrådd skall se ut så. Men å andra sidan kan man tänka att det är en slags maktposition vi som kvinnor har – män är beredda att köpa dyra kläder för att vi skall vilja ha dem?. Bilreklamen med vårtståndet är horrible på alla sätt och vis – ingen koppling till varken målgrupp eller vara…skall det vara humor???! Hur??. Men den kan såklart också tolkas. Tror dock att det är viktigt att inte se mäns makt I negativ bemärkelse överallt – till slut blir det en självuppfyllande profetia som snarare stärker de delar av partiarkatet som är problematiska – som våldsamma män ( alla är inte det…) och det viktiga faktum att kvinnor har lägre lön än män generellt sätt oavsett kompetensområde. Viktigt att focusera på bilder som de Länsförsäkringar lägger upp till exempel – där kan man direkt ifrågasätta hur kvinnor ser på sig själva och hur män ser på sig själva och vice versa. Den bilden skulle onekligen behöva ändras… Att focusera rätt och kärnfullt på tydliga exempel och inte vara arg på ALLT tror jag är viktigt om vi vill uppnå jämnställdhet. Ilska skapar bara mer ilska och MOTSTÅND – vilket sällan varit en framkomlig väg…
Tema blåslagna, ledsna, och trasiga kvinnor, fruktansvärt vidrigt!:
Lady Gaga, fotat av Terry Richardson: http://ladygaga.wikia.com/wiki/File:5-6-11_Terry_Richardson_012.jpg
Eller så kanske du kan ta hänsyn till kontexten? Lady Gaga efter en spelning, gråtandes och överlycklig över sina fans. Försök att arbeta på objektiviteten innan du tar dig an det subjektiva tänkandet.
+1, pinsamt inlägg.
De flesta förstår jag tänket bakom, även om jag inte håller med om alla. Men den med nässköljningen… nä. Vad är det du är ute efter? Min bästa långsökta gissning är att produkten i sig liknar en penis. Men den ser liksom ut så, det är svårt att utforma den på nåt annat sätt. Dessutom har man väl rätt sällan penisar i näsan?
ÄLSKAR DIG!
Sitter och mår lite småilla men fan, jämställt samhälle.. In my ass..
My ass!….Inte ”In my ass”. Då får vi det till ngt helt annat som jag antar (?) att du inte riktigt menade ;)
Kan inte vara lätt att tro sig se kvinnohat och spöken överallt. Får intrycket av att det snarare är ditt perspektiv över människan som är mörkt och ovänligt än att det skulle vara fallet för alla du konstant och så gladeligen pekar finger på. Du behöver hjälp.
Åh vad överdrivet. Jag tolkar nästan inte någon av bilderna så som du gör alls, man måste inte dra allting till sin yttersta spets och alltid hitta något att klaga på.
Jag vet inte varför jag inte tänker som du, om det är för att jag har en mer avslappnad inställning till män och kvinnor kanske? Det är ju när folk tolkar bilderna såhär som de faktiskt får bekräftelse, gör ingen det så lär problemet snart vara borta då de inte får vatten på sin kvar..
Så även om du inte delar problemformuleringen här (att det är problematiskt hur kön porträtteras i bilderna ovanför) så är din lösning att inte skriva om dem? Alltså lösningen är att om en ignorerar ett problem så försvinner det?
Jag vet ju inte vilken bakgrund du har eller vem du är, men för mig brukar inte problem lösas genom att ignorera dem. De brukar lösas genom identifiering, reflektion och därefter agerande. Men det kanske bara är jag.
Det beror väl på hur vi väljer att pratar om det och hur vi väljer att se på saken? Det är en kall och hård värld vi lever i om vi väljer att se den så: http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/jonas-min-van
Morgan Freeman sa något klokt om hur man får bukt med ett problem genom att sluta prata om det:
”Mike Wallace: How we gonna get rid of racism until…
Morgan Freeman: Stop talking about it. I’m going to stop calling you a white man. And I’m going to ask you to stop calling me a black man. I know you as Mike Wallace. You know me as Morgan Freeman. Your’e not going to say, ’I know this white guy named Mike Wallace’. Hear what I’m saying?”
Att blunda för strukturer kommer ju inte göra det bättre. Tror ni på fullaste allvar att någon av samhällets framsteg har gjorts genom att man slutat prata om t ex våldtäkt inom äktenskapet, lönediskriminering etc?
Vilket problem syftar du på då? Uppfattade att du inte verkade tycka att det förelåg något problem med bilderna? Kanske behöver man överdriva och ”förstora” bilderna så att det blir tydligt? Men det är klart att man kan göra som du säger och välja att inte se bilderna och problemen med dem – fast det verkar konstigt att välja att inte se ett problem som inte finns, så att problemet som inte finns skall försvinna… Tror som Jocke fö.
Hur känns det att bara med en handvändning helt sonika anklaga fotografer – människor för dig helt okända – att vara misogynister och att ha dolda agendor med sina jobb? Hur känns det att peka ut och anklaga folk du aldrig träffat?
Jonas,
Hur känns det för dig?
Det är inte människorna utan strukturen och ett okritiskt accepterande av nämnda struktur som är anklagad.
Men om Du känner dig anklagad eller känner någon som känner sig anklagad så går det säkerligen bra att diskutera detta med genusfotografen och om det känns för läskigt kan du ringa någon du känner och uppröras över/diskutera bilderna som hamnar på dessa listorna. Så kanske ni kommer fram till något :-)
Ang grottdykningen, så tror jag bilden är tagen ur sitt sammanhang. Jag vill minnas att de ger ut en ”lättklädd grott-kalender” med *både kvinnor och män* (och av de bilder jag sett var männen betydligt mer avklädda).
Bilden gör således inte reklam för grottdykning, och objektifierar i sitt sammanhang inte kvinnor mer än män. Sedan kan man tycka vad man vill om dylika kalendrar.
Jag hoppas inte detta är ett seriöst inlägg. Tyvärr vet jag att det är det. Du blandar ut kanske fem bilder, som på riktigt är upprörande, med 35 andra. Det är klart att du, med din minst sagt specifika målgrupp, får en del kommentarer om hur bra gräv du gjort. I den verkliga världen, där vi andra bor, är det nog ingen som bryr sig hur tjejen på reklamen för nässköljaren ser ut, eller att det lyckliga paret på segelbåten råkar vara placerade så att tjejen ligger under mannen. Du inser att det inte alls är lika mycket fel på samhället som på dig va?
Daniella,
”den verkliga världen”
Är det samma värld som ”verklighetens folk” bor i? ”De alldeles vanliga”: ”de som har familj, arbetar, tar semester och lever sina liv som folk gör mest”, är det den världen? Menar du att det inte finns särskillt mycket sexism i den världen, men mycket mer sexism i den ”overkliga” världen? Bar en sisådär 5 av 40, jämfört med det overkliga världen där siffran är 40 av 40.
”Du inser att det inte alls är lika mycket fel på samhället som på dig va?”
Det var en trevlig kommentar. Du vet att det är en blogg med fokus på genus i media va? Man måste inte hålla med om allt, men jag är väldigt glad att genusfotografen finns som en motvikt.
Thats all.
Den ”verkliga världen” består av samtliga individer i samhället. Den här bloggen har förmodligen en överrepresentation av feministiska läsare och därför är det rimligt att positiva kommentarer är överrepresenterade precis som att främlingsfientliga åsikter är överrepresenterade på flashback.
Så tolkar jag Daniellas kommentar. (Nu tror jag iofs att bloggaren redan var medveten om detta.)
BTW, du vet att det här är ett kommentarsfält va? Man måste inte hålla med om allt som alla skriver här.
[…] förra posten så finns det nu ännu mer läs- och tittvärt hos Genusfotografen: Fyrtio nyanser av maktbalans. Upprörande och deprimerande – ja. Viktigt att lyfta fram och diskutera: Ja! Tänker på […]
Flera av bilderna är uppenbara parafraser på kända verk från konsthistorien. Du kommenterar inte det alls. Varför?
Historien är kränkande. Den ska man förneka. Detta må vi glömma etc etc
[…] ovan kommer på andra plats. Vill du se övriga 39 hemska bidrag besök sajten: http://www.genusfotografen.se/?p=3304 Så här skriver Tomas Gunnarsson om Vouge-omslaget: Det vidrigaste tidningsomslaget jag sett. […]
Jag ska säga att du har en del bra poänger men.. En del bilder och teorier blir, utan att vara hånfull(!), lite fåniga och långsökta. Det finns alltid motstridiga vetenskaper men trots att jag ibland kan uppleva mig som något av en manschauvinist så vill jag återigen tillstå att en del bilder här är hårresande!
Det var lite långt, men några av bilder var snygga iallafall.
Tyvärr är det inte irrelevant med bilder på strippor från föreläsningen för ST-läkare i kirurgi. Det förekommer allt oftare i porrbranschen att våldsamt analsex leder till skador, i extrema fall ändtarmsframfall. Som alltså filmas. Vilket vissa tydligen finner upphetsande att se på. Och som sedan alltså kräver kirurgisk vård. I sanning vämjeligt och tragiskt. Men knappast läkarutbildningens fel.
Det var inte som framställdes. Dom framställdes sexistiskt och porrigt. Då återupprepar man samma normalisering som leder till övergrepp med svåra skador. Kanske lite (eller mycket) till läkarutbildningen som för övrigt är mer eller mindre kända för vara decennier efter vad gäller jämställdhet. Ingen isolerad företeelse alltså.
Vill man visa framfall visar man inte strippbilder.
Hej,
Jag skriver ungefär samma kommentar som alla andra här bara för att få skrivet någonting. Det spelar inte så stor roll om debatten kommer någobstans. Jag slinker dessutom gärna med något nedlåtande om hur fel det är på dig som person så att det råkar lysa igenom vilken idiot jag själv är och att jag totalt har missat kärnan i debattinlägget. Tack för mig.
Mvh,
(Gl)hen(n)
[…] ← Fyrtio nyanser av maktbalans […]
En av de många saker som gör dig så jävla bra är att när det blir koncentrerat på det här sättet så ser vi verkligen HUR skevt vårt reklamflöde är, hur vi vinklar de olika könen osv. Många reagerar nog inte när de bara ser enstaka bilder här och där om de inte har genus-glasögonen på sig, men med detta uppradat på det här sättet blir så extremt bra och tydligt. Du är bara bäst! <3
Nej, det blir det inte alls. Eftersom att det, uppradat på det här viset, är helt och hållet ur sin kontext. Du ser inte hela reklamkampanjen.
Där saknas en kontext i alla bilder utom nr.2 , vilket gör att en inte kan ta tolkningarna på allvar eftersom bloggaren inte ens har brytt dig om att göra research till inlägget. Undersökningen är ett väldigt litet axplock (till hypotesens fördel) av mediavärlden vilket gör att alla slutsatser är irrelevanta och ovetenskapliga.
I sådana fall måste ”genusglasögonen” vara som ett par skyggslappar (ni vet, sådana man sätter på hästar så att det inte ska kunna se vad som finns runtom)? Något som gör att man bara kan se saker och ting från en vinkel?
Liknande lista (tyvärr på spanska): https://orbitadiversa.wordpress.com/2013/01/28/cosificacion-sexual/
Tyckte faktiskt inte att nr. 21 var så farlig, tvärtom tycker jag att det är bra att hon blir smutsig av drejandet och att hon är aktiv i bilden. Uttrycket av jublande lycka är kanske lite fånigt men det är ju en utbildningskatalog och de innehåller ofta bilder på fånigt lyckliga studenter (ofta fotograferade sittande på en gräsmatta i solsken vilket höjer fånighetsgraden eftersom det är varmt och soligt ungefär en månad av ett normalt läsår).
Dessutom, bild nr. 15. Jag tycker inte han kisar tillräckligt mycket för att det ska bli en riktig mördarbild. Jag tycker snarare att han tittar lite under lugg med stora ögon (något som inte precis signalerar makt). Dessutom har han ju tydligen varit fastkedjad i nåt, eller? Hmmm…
Jag tror att vissa bilder är omedvetet genusvidriga. När det gäller reklambilder så är det aldrig bara en person som gör allt jobb, dels är det ju företaget som beställer reklamkampanjen, dels fotograf/regissör och mass andra inblandade. Med andra ord kan man i dessa fall räkna bort att det skulle ligga något medvetet ”sublimt kvinnohat” i bilderna.
Vill också påpeka att Devil May Cry är ett japanskt spel. Japanska spel görs i regel FÖR och AV heterosexuella män (nördar, kan tilläggas). Läs bara intervjun om designern för Bayonetta (också japanskt) och hur han lade extra stor vikt vid att designa huvudkaraktärens rumpa. Vad jag vill säga med detta är alltså att japan är lite av ett undantag i genusdebatten (de är väl ett antal år efter västvärlden tror jag).
Meanwhile in Syria…
men ja vi skiter i alla problem vi har i Sverige eftersom det finns de som har det så mycket värre i andra länder! vi skiter i om vi har hemlösa, vi skiter i om någon blir misshandlad till döds, vi har iaf inte krig! vi skiter i barn som blir lite slagna, de svälter ju iaf inte! osv osv.
Det är i grunden samma problematik. Kongregationer av manifesterad manlig makt. Det är ingen slump att kvinnor blir slagpåsar i konflikter både av fiender och av frustrerade egna män.
[…] finns visserligen många fler bilder som gör mig arg i Genusfotografens inlägg ”Fyrtio nyanser av maktbalans”. Men de allra flesta är dock mer intressanta än upprörande (lögn, de är i allra högsta […]
fast åtminstone elliphantbilden är en pressbild… http://www.luger.se/elliphant
och såhär såg hennes förra presskit ut: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/svenska-inspelningar/pressrelease/view/nya-videon-till-elliphants-singel-down-on-life-eroevrar-blogg-vaerlden-822919
//j
En enkel lösning på många av de här tolkningarna tagna ur kontext är kanske att helt enkelt lagstifta att alla fotografier måste åtföljas av en förklaring från fotografen och att bilder inte får användas utan den. Typ: ”Bilden framställer den avbildade i en genusomvänd Piéta i syfte att väcka[…]”
Det kommer dock i och för sig inte kunna ändra att folk tolkar vissa människors ansiktsuttryck som arga/aggressiva när andra inte ser något sådant alls.
Är det en enkel lösning?
[…] utan även för Länsförsäkringar. Hade aldrig Sophie Winberg Tyrfelt tagit den där bilden som Genusfotografen lagt upp på sin blogg som sedan spridits vidare via Facebook, Twitter och andra sociala medier så hade förmodligen […]
Nej, jag har problem med att du tar upp vissa av bilderna som dåliga exempel. Synd att du skräpar ner ett i grunden bra inlägg med konstiga övertolkningar. Framför allt tycker jag att du ofta bortser för mycket från den fotografiska konsten, perspektivet och kompositionen. Alla bilder som är tagna uppifrån är inte dåliga genusmässigt, till exempel.
Nr 38
Katrin Stjernfeldt Jammeh ser stark och smart ut på bilden. Hon står i en pose som inte ber om ursäkt och hon visar att hon är rätt kvinna för jobbet. Hon är kommunstyrelsens ordförande, troligtvis en av de kommunpolitiker som kommer synas mest i Sverige de närmaste åren. Jag upplever inte att fotografen gjort att vi betraktare har makt över henne. Snarare tillåts vi en snabb blick av en kvinna som står över hela Malmö, hon är Gud och resten av Malmö är hennes puppets. På ett positivt sätt, alltså. Det är ingen tvekan om att det är hon som bestämmer och att hon kommer göra det bra. Malmö är Hennes Stad. Fotografen har använt kartan på golvet för att illustrera hennes yrke och maktposition, istället för att ta en tråkig jävla politikerbild framför kommunhusets fasad. Jag tycker det är bra! Man ser vad artikeln handlar om och hur mäktig hon är så fort man slänger ögat på den.
Nr 30
Övertolkning. Jag tycker det är en finurlig bild. Och ska man vara petig finns det faktiskt ingenting som säger att personen framför är en kvinna. Män kan också ha långt hår. ”Hon” är inte sexualiserad på något sätt.
Nr 29
Kvinnan står i centrum med männen bakom sig, hon tar större plats, breder ut sig lite och är högre än dem i bild. Ändå duger den inte – för att hon inte har Sats-loggan på tröjan? Kom igen …
Nr 21
Hon skitar ner sig och ber inte om ursäkt för det eller tycker det är jobbigt. Fin bild! Hur ska de göra reklam för kursen annars? Mjuka bilder med kvinnor som älskar med krukorna är ju uteslutna. En person som sitter rätt upp och ner med händerna kring leran skulle förmodligen tolkas av dig som om hon höll om en tjock fallossymbol. En bild utan människa skulle man inte titta på, en bild utan lera skulle bli obegriplig. Det här är väl en härlig bild av en färgstark tjej som tar plats och inte ber om ursäkt för sig!
Nr 18
Tagen ur sin kontext, det finns en kompletterande bild av en glad snubbe med socker i skägget.
Nr 12
Om denna också är tagen ur sin kontext är det faktiskt allvarligt. Om den, som någon skrev, kommer från en kalender där både kvinnor och män klätt av sig undrar jag vad fan tipsaren tänker med. Man kan inte göra så. Det är orättvis smutskastning av företaget, något de troligtvis inte har förtjänat.
Nr 9
Förstår verkligen inte varför den är med. Nässköljare ser ju ut så.
Jag slutar aldrig förvånas över hur otroligt selektiva människor kan vara i sina tolkningar, i försök att stärka sina teser. Är man verkligen så övertygad att man inte ens kan se problematiken bakom att låta argumentera för en feministisk konfliktbild med något så fullkomligt subjektivt som sin egen tolkning av ett fotografi?
Vissa av fotografierna tolkar förvisso även jag som att kvinnan t ex målas upp som svag eller mindre betydelsefull (följdfråga till er: varför tror ni de målas upp så?). Andra reklamer tolkar jag t ex som en kvinna som gör rent näsan men nässkölj för hon har snor i näsan, eller en animerad låtsashäst som är en animerad låtsashäst..
Måste verkligen alla dessa bilder vara ett direkt uttryck för det ondskefulla patriarkatet som förtrycker kvinnor genom att uppmuntra vårt fruktansvärda i-land till att alltid framställa dem på de mest förnedrande av sätt?
Jag såg en bild på stan idag. Det var en ung manlig student som var fotograferad ovanifrån och såg glad ut. Bilden kanske ville signalera att han egentligen var underordnad något, och han log kanske för att han var medgivlig och svag, och borde vara nöjd med situationen?
Riskerar man inte med denna typ av ren självömkande att bara förstöra för de människor som faktiskt arbetar för ett jämställt samhälle på ett seriöst och kreativt sätt?
Ge mig vilken bild som helst i välden så ska jag nog se till att hitta ett dolt ”förtryck” i bilden. Ledsen men ni griper efter halmstrå, ni tar saker ur sitt sammanhang det gör allt detta väldigt löjligt. Ni väljer att leta efter vissa saker. Letar man efter motsatsen så hittar man dem också. Mycket här är oerhört mansdiskriminerande! Men det bryr väl knappast ni er om.
Jag håller med dig faktiskt fullt ut, vissa saker är dock riktigt dåliga, medan andra verkligen griper efter halmstrån, eller så är det bara så olyckligt att vi har blivit så hjärntvättade att vi inte ser det ;D
Håller med många här. Ganska många bilder kändes
helt orelevanta och bra långsökta?
Drar även helt andra slutsatser av Satsbilden.
Kvinnan framställs ju som helt överlägsen? Hon står
självsäkert främst och avsaknaden av logga
signalerar ju starkt att hon är ’management’
snarare än anställd som killarna?
Intressant blog annars. Viktig och tänkvärd!
Jag känner samma sak som de flesta, att vissa bilder kanske var lite överanalyserade. T.ex. nässköljen. Jag stirrade mig blind på den bilden. Såg på din twitter att du nämnde något med ”suget i blicken och särade läpparna”. Stirrade mig blind igen. Fattar ännu mindre. Hon ser ju helt död ut? Eller sjuk, vilket känns som det är meningen. Och munnen är öppen? Kan tänka mig att det är en ganska dum idé att andas genom näsan när man sköljer den med vatten, så hon andas helt enkelt genom munnen. Nu har jag själv aldrig använt en sådan, så jag är inte säker. Jag googlade dock ”skölja näsan” och de bilderna som faktiskt hade med nässköljning att göra såg mer eller mindre exakt ut som bilden du la upp.
Tjejen som håller på med leran (eller som du, en vuxen människa, väljer att göra en liknelse med – bajs) ser ganska normal ut. Jag kan tänka mig att om jag satt och drejade och någon tog ett kort i samma ögonblick som leran började fara omkring, så hade jag nog sett likadan ut. Det hade nog de flesta.
Gina och Danny-bilden läste jag en spännande analys om. Att Gina stod bakom för att hon har makten över Dannys liv. Att hon kan dra åt slipsen när som helst och hur hårt som helst. Värt att tänka på kanske?
Något annat som du har tagit upp flera gånger är det här med att foton på kvinnor tas uppifrån och därmed förminskas de. Innan jag började läsa din blogg var det ganska 50/50 bilder på kvinnor och bilder på män som var tagna uppifrån, men nu har andelen kvinnor ökat. Är det bara kvinnor som förminskas eller är det båda könen? Eller är det bra när bilder på män tas ovanifrån?
Jag tycker du gör ett bra och viktigt jobb, men ibland känns det som att du gör onödigt många kvinnor till offer.
(Och what’s the deal med att du inte svarar på kommentarer här, men lägger upp citat på twitter och förlöjligar både kommentaren och kommenteraren? Nu menar jag inte att du borde ”ta debatten”, men att du gör som du gör istället känns bara onödigt omoget och lite som att du är konflikträdd och inte kan ta kritik. Med tanke på att du lägger upp citaten på twitter – ett helt annat forum – så känns det nästan som att du hoppas att de som kommenterar inte följer dig där också. (Nu lät jag lite elak på slutet, men jag är snäll egentligen. Jag är bara lite irriterad. Jag vet att du inte la upp SÅ många citat, men ett är liksom för mycket.))
Det allra viktigaste med den här typen av inlägg är just omfattning och djupet.
Vårt samhälle med den snuttifierade mediala rapporteringen om i stort sett allt som har med kön o genus att göra, skapar definitivt inte en medvetenhet för att kunna tolka samband. Hur könen konstallt framställs könstereotypt och att kvinnan sexualiseras som en normalisering,
Det är just de små stegens tyranni som påverkar oss 24/7. Därför är även just de allra minsta stegen viktiga att sätta i samma kontext som de stora uppenbara.
Jag vill bara ser mer sådana här inlägg. Trots att jag bedömer mig som relativt genusmedveten lär mig nytt varje gång.
Förutom några bilder där failet är självklart är inlägget så himla överdrivet! Vissa tolkningar är verkligen skrattretande. För din information så används nässköljaren i förebyggande syfte också, vilket innebär att man inte behöver vara sjuk för att använda den. Och personligen vill jag helst bli fotad uppifrån av den enkla anledningen att det är den snyggaste vinkeln där man slipper dubbelhakan. Livet måste vara väldigt jobbigt för någon som hittar fel på allt och blir arg på bilder som helt enkelt är snygga. Försök att se det som är vackert och bra omkring dig, då kanske du mår bättre och slipper känna konstant ilska och irritation. I slutändan är det ju du som mår dåligt av det hela, tänk på det.
åh!
va bra – första gången jag sett denna blogg-hade också börjat samla reklambilder om detta tema eftersom det stör mig så otroligt hur kvinnor avbildas – jag får skicka mina bilder
Jag vill först bara säga att jag tycker att det är väldigt positivt att du postar alla dessa bilder. Vissa är ju helt groteska medan andra kräver att jag börjar schystera min syn på konst i det offentliga rummet. Hur genusskildras på det här viset är ju bara en av många viktiga påverkningspunkter för barn och unga vuxna som bildar sig sin uppfattning om roller i samhället.
Med det sagt, och jag vill på inget vis låta mitt nästkommande uttalande överskugga vikten av min inledande åsikt vill jag kommentera bild nr 24.
Jag tror nämligen att det kan vara så att vad vi ser där är ett försök att efterlikna bilden på reklam affischen för den första Star Wars filmen ”A New Hope” (vilken jag länkat till här: http://images2.wikia.nocookie.net/__cb20100708051714/starwars/images/2/21/Star_wars_old.jpg )
Det är inte på något vis ett berättigande av kvinnosynen i varken den här bilden eller i den jag länkar till men det kan vara en förklaring till uppkomsten av just den du visat här. Förhoppningsvis så är kanske inte deras syn på könsrollerna anledningen till poseringen, även om dem garanterat färgas av den.
Drejbilden är korkad. Nej, det ser INTE ut så där när man drejar… OM man inte speedar upp drejskivan till absurda hastigheter förstås, vräker på ett objekt och sedan häller lervatten på det. Problemet är att hennes händer skulle skadas av att vara inblandade i det spektaklet. Så hon sitter och är skitglad för lervatten m ao. Utan standardgrejer som förkläde ens för att skydda kläderna. Hon ska dessutom representera någon form av student och har alltså andra saker att göra efter att hon har lerat ner sig så what´s up with the linne och silverbälte och tights mitt i lerkavalkaden?
Vad tänkte egentligen fotografen? Eller den som beställde bilden?
Den måste vara photoshoppad. Korkad är den iaf. Den skulle vara lika korkad oavsett om det satt en kille eller en tjej där.
Men iaf.. den passar i kategorin ”kvinnor som blir glada över vätska”.. Finns det verkligen inte manliga motsatser? Eller är kvinnor överrepresenterade i kategorin?
Ang. Nässköljaren: Det handlar inte om att se kåt ut, det handlar om att av ngn anledning var det rimligt att ha en tjej som demonstrerar den. Den är inte sexistisk per se. Tittar på den och nej, inget ”sug i blicken” eller utmanande mot betraktaren.
Det beror på att hon ser ut lite som om hon tänker att hon är bedövad. Den är en miss faktiskt. Ok, det är en tjej på bilden men det gör inte att den är automatiskt stereotyp eller sexistisk. Det enda stereotypa jag kan tänka mig är att annonsören inte trodde det skulle funka om det inte var en kvinna som visade upp den, MEN annonsen -i sig- är rätt så neutral.
No boobs, no make-up, no accessories. Helvete, hon ser inte ens glad ut. Och kåt?
Ja, kanske.. På det där ”jag är en tillfälligt bedövad fisk”-viset. (DVS nej).
Det enda sjuka är väl själva grejen hon håller i. Har de inte hört talas om Nezeril?
Eller gummitutor? Och varför rinner vattnet in i en näshåla men direkt ut ur den andra? Så funkar inte bihålor, iaf inte sist jag kollade. Dåligt fotad reklam snarare än något annat.
Jag kan bara tala för mig själv, men jag får näsblod om jag använder nässpray för mycket, nässköljaren (jag har precis en sådan som på bilden) går att använda flera gånger om dagen och den får ut skit (snor, damm, pollen…), det får inte nässpray. Nackdelen med nässköljaren gentemot nässpray är att näskannan inte har avsvällande effekt. Och jo, vattnet går genom bihålorna från ena näsborren till den andra.
En sak har du rätt i, jag har inte hört talas om gummitutor (i nässammanhang). Upplys mig gärna.
Nyligen upptäckt din blogg Genusfotografen, and I like what I see. Hade inte ens tänkt på det här med att kvinnor fotograferas uppifrån – men när jag läste detta insåg jag att jag själv, tillsammans med ett gäng andra tjejer, fotograferats på samma sätt för en tidning när jag gick i gymnasiet. Vi ombads stå nedanför en trappa, som fotografen sedan gick upp i och tog en bild från. Ska definitivt hålla ögonen öppna i framtiden och försöka ha på ”genusglasögonen” även när det gäller vanliga tidningsartiklar.
Hej,
jag tyckte bilden med SATS-instruktörerna snarare var positiv. Kvinnan står i förgrunden, med rak blick. En av männen ler precis som hon.
Alla tre har samma pose.
En ganska otypisk bild, tämligen könsrollsneutral. Skulle du vilja utveckla hur den kom med bland en lista på bottennappen?
[…] Eriksson på Retorikiska refererar i ett blogginlägg till Genusfotografens inlägg 40 nyanser av maktbalans (som bla handlar om hur man förminskar och osynliggör kvinnor på bild) och kopplar till hur man […]
Ögonöppnande. Först vill jag hitta motargument. Sen liksom smulas de sönder.
Ett tips: kolla in Göteborgs stads hemsida. Kommunen köper material av en bildbyrå som heter Colorbox. På colourbox (www-punkt-colourbox-punkt-com) finns troligen inte en enda bild där en kvinna framställs som ledare, utan att vara halvnaken (gyminstruktör) eller se ut som en uppklädd fjortonåring. Jag har letat. Och det är extra spännande eftersom kommunens informatörer är ålagda att jobba normkritiskt. Här kan man fundera på hur upphandlingen fungerat egentligen.
[…] jag skrivit om här (nr 14) och kort här (nr 16) och som jag har varit väldigt nära att skriva om en tredje gång, uppdaterande er om att […]
Otroligt hur illa det står till i reklamvärlden.
Och ett superbra initiativ att belysa eländet men ändå
har jag 3 små invändningar mot analysen av bilderna.
Bild 32 där Danne är så bortkommen att den kompetenta Gina får fixa till hans slips.
Hela melodutten ägnade de åt att retas med könsroller och gjorde det mycket bra.
Det här handlar inte om kvinnan bakom mannen.
Det är mer av: LoL Danne då.. jag kan knyta slips utan att titta. Det kan inte du.
Bild 29..
Visst är hon chefen, det är ju vad bilden berättar samtidigt som den meddelar att hon
är så kompetent att det går åt två karlar för att väga upp bilden..
Hon behöver minsann ingen logga – hon ÄR sats!
Dessutom korrekt fotad underifrån precis enligt ”maktnorm” för den som är boss.
Bild 21
-”Kom inte å berätta hur jag ska göra – jag drejar hur fan jag vill!”
Att skita ner sig är väl enligt den förlegade genusnormen sett manligt
– jag ser snarare den här reklamen som ett försök till en bild av styrka och kontroll.
Bild 9
? förutom att texten är på 4-års stadiet, vad har bilden med genusfoto att göra?
Åh va du är underbar! I allt detta tragiska får du en ändå att le, tack för detta!
[…] bilder utifrån ett genusperspektiv, läs gärna bloggen genusfotografen för att finna […]
[…] bilder utifrån ett genusperspektiv, läs gärna bloggen genusfotografen för att finna […]
[…] inlägget ”Fyrtio nyanser av makt” (läs hela HÄR!) finns ett antal pressbilder med kvinnor fotade ovanifrån och män […]
[…] Gunnarsson har i ett blogginlägg listat 40 typiska bilder utan genustänk som ofta förekommer i media. Bilderna visar på hur de snäva stereotyperna kan se. Ytterligare […]
[…] Och den här Playstation Vita-annonsen, som jag visat förut: […]
[…] läsning: Fyrtio nyanser av maktbalans, Duktiga väsen som startat eget, Stötta manligt […]
[…] [Bild från Genusfotografens blogg] […]
[…] av en bild från en utvikskalender med grottdykningstema som jag kritiserade i mitt blogginlägg Fyrtio nyanser av maktbalans (då i tron om att det var en […]
[…] Den här bilden är, som en person i kommentarsfältet påpekade, från en kalender med både lättklädda män och kvinnor i grottor. Alltså inte en regelrätt […]
[…] utan även för Länsförsäkringar. Hade aldrig Sophie Winberg Tyrfelt tagit den där bilden som Genusfotografen lagt upp på sin blogg som sedan spridits vidare via Facebook, Twitter och andra sociala medier så hade förmodligen […]