Sju saker jag lärt mig av ai:
3️⃣ Sjuksköterskor är smala, vita kvinnor som inte sällan själva blöder eller gråter. Har du otur får du träffa en som har näsan och munnen UTANPÅ munskyddet. (Tack, jag stannar hemma och googlar symptomen nästa gång 😱)
4️⃣ Alla som har en funktionsnedsättning (uppskattningsvis 15% av jordens befolkning, enligt WHO) använder rullstol.
6️⃣ Sveriges befolkning är en mångfald av tomtar, vättar, blonda kvinnor och… häxdoktorer?
7️⃣ Samer har horn.*
Det här var de första resultaten jag fick när jag bad Midjourney – internets mest hyllade bildskapande ai – att måla en professor, en chef, en sjuksköterska, en person med funktionsnedsättning, en familj, en svensk, samt en samisk person.
Och vad vill jag säga med det här? Kasta ut ai-barnet med badvattnet?
Nej. Men… Vi kan inte förvänta oss att ai ska kunna avbilda verkligheten om vi inte själva lyckas med det. Och där har vi långt kvar. Så länge inte samhällets mångfald syns i nyhetsmedia, reklam, offentlig kommunikation eller kommersiella bildbanker, kommer ai-verktygen inte kunna ge oss annat än ugglor, vättar och ohygieniskt vanskapta sjuksköterskor.
Eller så går det som för Googles ai Gemini. Den fick sättas på paus tre veckor efter releasen, för att den föreställde sig att nazisoldater från 1943 kunde ha en bred representation av kön och hudfärger.
Bild: Google Gemini/The Verge
En ljusglimt. När jag bad Midjourney att illustrera begreppet ”föräldraledig” fanns pappor med i alla fyra bilder. (Tre av fyra när jag försökte igen.)
Någon som har en intressant teori om varför just föräldralediga pappor inte bara representeras, utan överrepresenteras i ai-bilder?
*NRK var först med upptäckten att flera stora bildgenereringsverktyg – Midjourney, Dall-e och Leonardo.ai – tror att samer har horn.
Bild: Leonardo.ai / @nrknyheter
Leave A Comment